Werkzaamheden

Navigation:  Beheerprogramma > Gegevens >

Werkzaamheden

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Met deze functie kunt u eerder gedefinieerde werkzaamheden inzien en wijzigen. Daarnaast kunt u ook nieuwe werkzaamheden definiëren.

 

Een werkzaamheid koppelt onderhoudskosten aan Beheerobjecten met een specifieke set van Kenmerken. Alle beheerobjecten die aan die kenmerken voldoen worden gekoppeld aan de hier ingevoerde onderhoudskosten in de Planning. De jaarlijkse kosten zijn het product van:

1.Het aantal beheerobjecten dat voldoet aan de kenmerken in de werkzaamheid.

2.De basisprijs die voor die werkzaamheid berekend is.

3.Het bewerkingspercentage.

4.Het aantal keren dat de werkzaamheid jaarlijks wordt uitgevoerd. In een werkzaamheid kan ook een Onderbouwing van die basisprijs opgenomen zijn.

 

Kosten die niet gekoppeld kunnen worden aan het aantal beheerobjecten beschrijft u in een Stelpost.

 

Een werkzaamheid definiëren

Een werkzaamheid bestaat in ieder geval uit de volgende een aantal onderdelen:

1.Een Sleutelcode die de werkzaamheid identificeert.

2.De Kenmerken waaraan een beheerobject moet voldoen om meegenomen te worden in de planning.

3.De onderbouwing of de opbouw van de Basisprijs.

4.Een Werkverdeling die de frequentie van uitvoering aangeeft.

 

Locatie

Ga naar: Gegevens > Werkzaamheden. Het volgende venster verschijnt (afhankelijk van de module kunnen enkele velden varieren van dit voorbeeld uit Wegbeheer):

 

1. Een werkzaamheid aanmaken

Voer een sleutelcode in bij Maatregel. Met de knop [Kopie van] kunt u de gegevens van een andere werkzaamheid kopiëren en gebruiken als basis voor een nieuwe werkzaamheid.

 

2. Kenmerken definiëren

Met deze kenmerken bepaalt u op welke onderdelen een werkzaamheid van toepassing is. U moet alle kenmerken invullen. Alleen beheerobjecten waar alle ingevulde kenmerken overeenkomen komen in de planning met de kosten van deze werkzaamheid.

 

3. Onderbouwing basisprijs

De kost van een werkzaamheid wordt berekend per eenheid. Bij het kenmerk Bewerkte eenheid kiest u de eenheid waarvoor de kosten van de werkzaamheid worden berekend.

 

U kunt op drie manieren de prijs van een werkzaamheid invoeren:

1) U kunt de kost van een werkzaamheid direct invullen bij het kenmerk "Basisprijs". Er is verder geen onderbouwing van de basisprijs nodig.

2) U vult de kosten van de inzet van Personeel, Machine en Materiaal in per te behandelen eenheid. Het totaal van deze kosten vormt de basisprijs per eenheid.

3) U voert in hoeveel inzet van verschillende typen van personeel, machines en materiaal kost bij Onderbouwing basisprijs.

 

Om een volledige onderbouwingen samen te stellen klikt u op de -knoppen. De procedure is hetzelfde voor zowel personeel, machines en materiaal. In onderstaand scherm stelt u de onderbouwing van iedere post samen:

In dit scherm staat een overzicht van de onderdelen van de onderbouwing van in dit geval de personeelskosten. Klik op een bestaande regel om deze te wijzigen. Vervolgens kunt met de [Wijzig]-knop een onderdeel van de onderbouwing wijzigen. Met de [Wis]-knop kunt u een regel wissen. Met de [Klaar]-knop slaat u uw wijzigen op. Met de [Annuleer]-knop sluit u het scherm zonder de wijzigingen op te slaan. Met de [Nieuw]-knop voegt u een nieuwe regel toe. Het volgende scherm verschijnt:

Hier vult u een personeelstype in en het aantal eenheden dat dit personeelstype per man per uur bewerkt. Met de -knop kunt u eventueel een hulplijst toevoegen aan de Hulplijst Personeelstypen.

Dezelfde procedure volgt u voor machines en materiaal. De kosten worden vervolgens per eenheid berekend op basis van de personeels-, machine- en materiaalkosten.

 

 

Werkverdeling

Hier bepaalt u hoe vaak een werkzaamheid uitgevoerd moet worden. Klik op de -knop om de werkverdeling in te zien:

Hier geeft u per maand aan hoe vaak een werkzaamheid uitgevoerd moet worden. Kan een werkzaamheid voor de helft gedaan worden in de ene maand en voor de helft in de andere, dan vult u hier in die twee maanden 0,5 in. Moet een werkzaamheid nog minder frequent dan jaarlijks uitgevoerd worden, dan kunt u dit op het [Gegevens 2]-tabblad aangeven. Klik op de -knop bij uitvoeringsschema. In het venster dat verschijnt vult u in met welk interval de werkzaamheid uitgevoerd moet worden, welk jaar het startjaar is en wanneer het uitvoeringsschema ten einde loopt.

 

Let Op! Het wordt ten sterkste afgeraden om het &-teken te gebruiken in een van de invoervelden.