Planning - stappen
Planning GB Wegbeheer
Met deze module is het mogelijk om begrotingen en planningen samen te stellen. Vervolgens kunt u deze eventueel aanpassen en rapporten samenstellen.
Let op! De planningsmodule - en alles wat hiermee samenhangt - is een uitgebreider proces dan de overige processen van deze module. De juistheid van een planning (of begroting) is afhankelijk van diverse factoren. Wanneer één van deze factoren ontbreekt of onjuist is meegenomen, bestaat de mogelijkheid dat het resultaat van de planning onbetrouwbaar is. Een combinatie van inhoudelijke kennis en kennis van de programmatuur is essentieel voor correcte planningsresultaten. Ondanks dat Groenestein Beheersoftware heeft geprobeerd het werkproces intuïtief te maken, brengt de veelzijdigheid van dit onderwerp met zich mee dat het verstandig is een cursus te volgen.
De beschrijving is dan ook geschreven voor gebruikers die eerdere uitleg ontvangen hebben.
De volgorde van stappen om tot een planningsresultaat te komen:
Voorbereiding
●Areaal op orde
Is uw areaal bekend in GB Wegbeheer? Zijn bovendien alle kenmerken die van belang zijn om tot te komen tot (goede) planningsresultaten bij die wegvakonderdelen ingevuld? Hierbij gaat het om 'Jaar van aanleg’, 'Oppervlakte', 'Wegtype' en 'Verhardingstype'. Houd u rekening met het volgende:
- Wanneer geen wegtype of verhardingstype is ingevuld, zal het wegvakonderdeel niet in de planning worden opgenomen.
- Wanneer geen jaar van aanleg is ingevuld, wordt gerekend met een ouderdom van 10 jaar.
- Wanneer geen oppervlakte is ingevuld, wordt het wegvakonderdeel wél in de planning opgenomen, maar zullen geen kosten kunnen worden berekend. Met de maatregeltoets kunt u dit later nog herstellen.
●Globale inspecties
Een planning wordt gebaseerd op inspecties. Deze inspecties mogen niet ouder zijn dan twee jaar. U kunt controleren of alle wegvakonderdelen een inspectie hebben gehad.
●Lijst met maatregelen
Voer alle mogelijke maatregelen in. Ook hier geldt: hoe completer de lijst, hoe beter de planningsresultaten zullen zijn.
Beheren (planningen aanmaken)
●Inspectieperiode
Maak een inspectieperiode aan waarin de inspecties liggen die als uitgangspunt voor de planningen moeten gelden.
Tip! Voordat u de volgende stap uitvoert, kunt u een voorcontrole uitvoeren, hiermee brengt u -voor de planning- ontbrekende gegevens in kaart. Deze hebben betrekking op bovenstaande vier punten: u krijgt een overzicht van de ontbrekende gegevens bij zowel de wegvakonderdelen als de maatregelen. Bovendien wordt gecontroleerd of van de wegvakonderdelen een inspectie is uitgevoerd en of deze in de opgegeven inspectieperiode ligt.
●Basisplanning
Maak een basisplanning aan. Op basis van de inspecties zullen maatregelen aan het areaal gekoppeld worden.
●Werkplanning
Maak een werkplanning aan. Dit is in eerste instantie een kopie van de basisplanning. Deze werkplanning kunt u gaan bewerken. De basisplanning kan niet gewijzigd worden. Op deze manier kunt u diverse werkplanningen onder een basisplanning vergelijken met de uitgangssituatie: de basisplanning.
Bewerken (planningen aanpassen)
●Maatregeltoets
Nadat een werkplanning is gemaakt, kunt u de voorgestelde maatregelen aanpassen.
●Budgetplanning
Eventueel maakt u een budgetplanning. Hiervoor moet u bij de werkplanning een budget invullen.
●Aanpassen budgetplanning
U kunt de budgetplanning aanpassen.
●Onderhoudsplan
Wanneer een planning definitief is en deze uitgevoerd zal worden, kunt u van een planning een onderhoudsplan maken. U heeft dan de mogelijkheid om daadwerkelijk uitgevoerde maatregelen groepsgewijs toe te wijzen aan wegvakonderdelen, zodat u voor ieder wegvakonderdeel een historie opbouwt. Bovendien wordt het dan mogelijk ploegen (ook aannemers) toe te kennen aan een stuk areaal.
Rapporten (planning-gegevens in overzichten tonen)
U kunt uitgebreide planningsrapporten samenstellen, planningen met elkaar vergelijken en meer.
Zie Planning beheerobjecten voor een uitgebreidere uitleg per stap.