Themakaarten

Navigatie:  GB GEO - de handleiding > Knoppenbalk >

Themakaarten

Vorige paginaNaar hoofdstuk-overzichtVolgende pagina

Wat is een themakaart?

Met deze functie kunt u themakaarten aanmaken en wijzigen. Een themakaart bestaat uit één of meerdere themakaart-lagen. U kunt vlakken, lijnen en punten in een laag opnemen. Iedere laag is een selectie met een kleur. De selectie kan gemaakt worden in elk thema dat aanwezig is in GB Geografisch. De selectie maakt u op basis van de kenmerken van beheerobjecten, maar kan ook gemaakt worden op basis van planningskenmerken, wanneer een planning gemaakt is in de beheermodule. Zo kunt u via één themakaart in de kaart tonen welke bomen in jaar x gesnoeid moeten worden en welke bomen in jaar y. Ander voorbeeld is een themakaart met de omschrijving 'Wijk x', waarbij een laag bestaat uit alle groenvakken van wijk x, een andere laag uit alle bomen van wijk x en nog een andere laag uit alle speeltoestellen van wijk x. Zoals u ziet is het dus mogelijk om binnen één themakaart meerdere lagen aan te maken die ieder een selectie bevatten uit een eigen thema. Themakaarten zijn passieve lagen: ze zijn gebaseerd op een vastgelegde selectie uit een gegevensset. Verandert de gegevensset, dan verandert de themakaart niet mee.

 

U kunt de knop op drie manieren gebruiken. Deze drie manieren worden hieronder uitgelegd.

 

Themakaart maken: linkermuisknop
Themakaart aan- en uitzetten: rechtermuisknop
Legenda themakaart tonen: middelste knop (scrolwieltje)

 

Themakaarten maken (linkermuisknop)

Voor het maken van een nieuwe themakaart klikt u met de linkermuisknop op de knop. Onderstaand menu verschijnt.

Hier kiest u een vrije code en bij 'Titel van themakaart' een omschrijving. Nu kunt u bepalen welke elementen u wilt tonen door lagen aan te maken. Klik op  de knop bij 'Themakaartlaag' om een nieuwe laag aan te maken. Onderstaand menu verschijnt:

 

Kies voor [Nieuw] om een laag aan te maken. U kunt in één themakaart elementen uit meerdere gegevenssets (thema's) plaatsen. Hiervoor zult u meerdere lagen moeten aanmaken. U kunt per laag slechts één gegevensset gebruiken.

U kiest de gegevensset en tabel, en eventueel een verbonden tabel, en bepaalt vervolgens de selectie. Deze selectie moet u vastleggen met een code en eventueel een omschrijving. Wanneer u dit vergeet, wordt u hieraan herinnerd. De omschrijving die u aan de selectie heeft toegekend, zal in bovenstaand scherm getoond worden. Eventueel past u deze nog aan. Wanneer u wilt selecteren op basis van planning-gegevens, dan kunt u de planning kiezen bij Verbonden tabellen. U vult een kleur in. Vlakken, lijnen of puntobjecten (bv. bomen, speeltoestellen) zullen deze kleur krijgen. U kiest - afhankelijk van uw selectie - een lijntype (vorm, dikte), een vlakpatroon en een puntsymbool. Wanneer in uw selectie bijvoorbeeld alleen vlakken voorkomen, hoeft u geen lijntype en puntsymbool te definiëren. Bevat uw selectie puntsymbolen, dan kunt u ervoor kiezen om deze symbolen te laten schalen. Standaard staat deze optie aan: wanneer u uitzoomt tot de volledige kaart in beeld is, ziet u nog steeds waar uw selectie zicht bevindt. Tekstbreedte en -hoogte kunt u op de standaardwaarden laten staan; tekst wordt dan op een redelijke grootte getoond in de kleur van uw keuze. Wilt u geen tekst(labels) zien oplichten in de kleur van de themakaart? Zet de tekstbreedte en -hoogte dan op 0. Wanneer uw themakaart uit meerdere lagen bestaat kunt u een tekenvolgorde opgeven, maar dit hoeft niet. Hoe hoger dit getal, des te meer 'bovenop' zal de laag getoond worden. De laagnummers hoeven niet opeenvolgend te zijn.

 

Tip! Om te kunnen selecteren in verbonden tabellen, moet dit ingesteld zijn. U kunt dit doen bij Weergave beheerlagen.

 

Let Op! Wanneer in uw selectie symbolen voorkomen (bv. bomen, speeltoestellen), geef dan bij themakaarten een puntsymbool op met een vulkleur. De kleur van dat puntsymbool maakt niet uit. áls er maar een kleur is. De kleur van het puntsymbool zal overschreven worden door de kleur die u hier opgeeft. Voor meer informatie, zie Maak puntsymbolen.

 

Let Op! Bij 'Verbonden tabel' mag er niets ingevuld staan dat begint met een accolade ({). Wanneer dit wel zo is, kan dit problemen geven bij het opnieuw aanmaken van een themakaartlaag.

 

Tip! U kunt voor verschillende lagen/selecties symbolen hetzelfde puntsymbool gebruiken en verschillende kleuren opgeven.

 

Als u de laaggegevens heeft ingevuld kiest u voor [Klaar].

U heeft nu één laag aangemaakt. Op deze manier kunt u meerdere lagen aanmaken.

 

Als u klaar bent met het maken van de themakaart kiest u voor [Bewaar]. De themakaart wordt bewaard en het resultaat in de tekening getoond. Voor het (gedeeltelijk) uitzetten van de themakaart kunt u de lijst met themakaartlagen oproepen en hier lagen aan- en uitzetten.

 

                 Kopieer themakaart naar nieuw

Het is mogelijk een bestaande themakaart te kopiëren. Dit kan bijvoorbeeld wenselijk zijn wanneer een themakaart bestaat, waarvan de selecties in de lagen gebaseerd zijn op een jaar en u wilt een nieuwe themakaart maken, waarbij alles hetzelfde is, behalve het jaar. U kunt de oude themakaart bewaren en een kopie maken, om vervolgens het jaar in de selecties aan te passen. Kies hiervoor de themakaart die u wilt kopiëren. Wanneer u klikt op de knop [Kopieer themakaart naar nieuw] zal een kopie van de themakaart gemaakt worden en gekoppeld worden aan de de eerstvolgende vrije code. U kunt nu themalagen aanpassen en op [Bewaar] klikken. De themakaart zal nu aangemaakt én getoond worden (de themakaart wordt aangezet, u ziet deze alleen in de kaart wanneer u het juiste gebied voor u heeft).

 

                 Verversen van themakaarten

Het verversen van themakaarten kan op twee manieren:

1. Wanneer u een themakaart wilt verversen, dan kunt u deze themakaart selecteren en vervolgens op [Bewaar] klikken.

2. Wilt u één of meerdere themakaarten in één handeling verversen, klik dan op de knop [Ververs themakaarten]. U kunt nu kiezen welke themakaarten/lagen u wilt verversen. Wanneer u als gebruiker geen rechten heeft om nieuwe themakaarten aan te maken, maar alleen bestaande themakaarten mag verversen, dan kunt u slechts één themakaart per handeling verversen. U kiest de themakaart die ververst moet worden en klikt vervolgens op de knop [Ververs themakaart].

Let Op! Het verversen van veel themakaarten in één handeling kan langer duren, afhankelijk van het aantal themakaarten en bijbehorende themakaart-lagen.

 

 

Themakaarten aan- en uitzetten (rechtermuisknop)

Met een klik met de rechtermuisknop op de knop heeft u enkele keuzemogelijkheden:

 

 

Met Zet themalaag aan of uit opent u een overzicht van alle beschikbare themakaartlagen:

 

Ieder blauw blokje geeft een themakaart weer, de regels daaronder zijn de themalagen. Een groen vinkje aan het begin van een regel betekent dat dit deze laag getoond zal worden. Om alle lagen van een themakaart snel aan te zetten, kunt u dubbelklikken op een themakaart (blauw vierkantje). Alle bijbehorende lagen zullen dan aangezet worden. Klik op [Bewaar] om de lagen-instelling op te slaan. Klik op [Stop] als u het menu wilt sluiten zonder iets te veranderen.

 

Wanneer de themakaart-lagen aangezet zijn ziet u in de kaart het resultaat. In onderstaand voorbeeld hebben de bomen langs de provinciale wegen van iedere gemeente-kern een eigen kleur gekregen.

 

Tip! Wanneer de gemaakte themakaarten niet goed zichtbaar zijn, kan dit komen doordat er te veel lagen aanstaan, deze vertroebelen het beeld. Zet daarom allereerst de weergave-aanpassing uit. Is het beeld dan nog niet duidelijk genoeg, zet dan beheerlagen uit en eventueel ondergrondlagen.

 

 

Kopieer themalaag naar ondergrond

Met deze functie kunt u een themalaag (of een selectie van meer themalagen) selecteren om over te zetten naar een ondergrondlaag. Naast themalagen kunenn gemaakte en nog niet gewiste selecties meegenomen worden. Na de selectie komt er een venster waarin u de ondergrondlaag selecteert waarin de selectie moet komen.

 

Legenda

Door op de knop te klikken met het scrolwieltje op uw muis, krijgt u een legenda van de themakaarten die aanstaan.

 

Tip! Wanneer gebruikers een themakaart - die zojuist aangemaakt is door een andere gebruiker - niet zien verschijnen onder hun inlog zal deze themakaart wel zichtbaar zijn na opnieuw opstarten.