Selectie rapport

Navigation:  Beheerprogramma > Gegevensrapport >

Selectie rapport

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

In dit onderdeel van de rapportage-functie selecteert u welke elementen uit een tabel u in het rapport wilt zien. U kunt dit onderdeel ook overslaan. In dat geval wordt er een rapport gemaakt van alle gegevens die in de tabel voorkomen.

 

Een selectie maakt u in drie stappen

1) U maakt een Selectie uit de tabel.

2) U kiest of u een Totalen-, Tabel-, of Tekstrapport wilt maken

3) U selecteert de kenmerken die u in het rapport wilt zien.

 

De rapportagefuncties exporteren de rapporten naar een tekstverwerker of een spreadsheet-programma. In de gebruikersinstellingen geeft u de locatie van deze programma's op uw computer op. Wanneer er geen pad naar een tekstverwerker of spreadsheet is opgegeven opent een windows-verkennerscherm waarin u alsnog de locatie voor het programma kunt aangeven.

 

 

Locatie

Ga naar: Gegevensrapport en kies de tabel waar u een rapport van wilt maken.
De rapportage voor die tabel zal openen op het tabblad [Selectie].

 

Dat tabblad zou er zo uit kunnen zien:

 

Een selectie maken

Het grootste deel van het scherm bestaat uit de Selectiecriteria voor [tabel]. Selectiecriteria zijn alle kenmerken uit een tabel waarbij u in Vormgeving bestanden de optie Selectiecriterium heeft aangevinkt.

Met de -knop kunt u een of meerdere kenmerken toevoegen als selectiecriteria. Voor ieder kenmerk geeft u aan waar een vakdeel aan moet voldoen om in de selectie te belanden.

Ieder kenmerktype heeft unieke selectie-opties; voor een beschrijving van de selectieopties van de kenmerktypen klikt u hier onder:

Optielijst

Trapoptielijst

Selectielijst

Optieregel

Tekstregel

Tekstblok

Getal

Jaartal

Datum

Selectievakje

Sublijst

 

Bij Resultaat staat het aantal vakdelen (in een groene regel) dat geselecteerd is. Bij de Instellingen kunt u aangeven of begonnen moet worden met de hele selectie of met nul vakdelen.

 

Voor de selectie kunt u alle kenmerken van de database gebruiken, ook de inhoud van sublijsten. Kenmerken die vetgedrukt zijn (zoals Materiaal) bestaan uit meerdere onderdelen die u ook kunt gebruiken voor het selecteren.

 

Selectiedefinitie

U kunt een selectie bewaren voor later gebruik, met de knoppen onder de kop "Selectiedefinitie".

1.Voer een code in achter selectie. Met de -knop opent u een lijst van bestaande selecties.

2.Maak de selectie.

3.Voeg eventueel een beschrijving van de selectie toe.

4.Klik op [Bewaar].

 

Let op! De selectiedefinitie wordt bewaard, niet het selectieresultaat. Dat wil zeggen dat de selectie een ander resultaat zal opleveren wanneer er wijzigingen optreden in de vakdelen uit de selectie.

 

Voorbeeld

Het kan gebeuren dat een selectiedefinitie is aangemaakt en daarna een element andere waarden bij een kenmerk krijgt, waardoor dit element nu ook binnen de selectiecriteria van de selectiedefinitie valt. Bij een volgende keer opvragen van de selectiedefinitie zal het resultaat dan uitgebreid zijn met dit element.

 

Afhankelijk van het gekozen tabblad klikt u op [Totalen], [Tabel], [Spreadsheet] of [Tekst] om het rapport te genereren. Afhankelijk van uw keuze wordt uw tekstverwerker of spreadsheetprogramma geopend om het rapport te tonen. Het pad naar deze programma's kunt u bij de instellingen aangeven. Dit hoeft u maar eenmalig te doen.

 

Zie Selecteren algemeen voor uitleg over de principes van selecteren binnen GB programma's.

 

Welke kenmerken getoond worden in het rapport bepaalt u in de tabbladen [Totalen], [Tabel] of [Tekst].