Vakdelen groepsgewijs aanpassen
Met deze functie kunt in de tabel Vakdelen* (bij Boombeheer Boom of boomnummer) bij meerdere beheerobjecten dezelfde mutatie doorvoeren. Wilt u slechts een vakdeel wijzigen en kent u de sleutelcode van dat vakdeel, dan is de functie Gegevens > Vakdelen handiger.
*Let op! Afhankelijk van de inrichting van de beheermodule, kan deze tabel een andere naam hebben.
Locatie
Ga naar: Gegevens > Groepsgewijs aanpassen gegevens > Vakdelen*
Groepsgewijs aanpassen
Het groepsgewijs aanpassen van een groep vakdelen doet u in twee stappen:
1) U maakt een Selectie uit de vakdelen op het tabblad [Selectie].
2) U vinkt de kenmerken die u wilt Wijzigen aan, en vult een wijziging in in de volgende tabbladen. Het aantal tabbladen hangt af van het aantal kenmerken dat de vakdelentabel heeft.
Wanneer u de functie selecteert opent het [Selectie]-tabblad:
Onder het tabblad [Selectie] bepaalt u welke vakdelen u gaat wijzigen.
Met de -knoppen kunt u een selectiecriterium toevoegen, met de
-knoppen kunt u selectiecriteria weer wissen. Met de [Opschonen]-knop wist u alle selectiecriteria.
Met de selectiedefinitie kunt u selecties opslaan en oproepen. Het getal onder Resultaat geeft de grootte van de selectie.
Om een bestaande selectie te openen klikt u op de -knop onder de kop Selectiedefinitie en kiest u een selectie uit de lijst.
Eventueel kunt u de gekozen selectie uitbreiden met extra selectiecriteria.
Om een selectiecriteria op te slaan vult u achter Selectie een code in van maximaal 10 karakters. Daarachter kunt u eventueel een beschrijving van de selectiedefinitie toevoegen. Klik op de [Bewaar]-knop om de selectiedefinitie op te slaan. Met de [Wis]-knop kunt u de gekozen selectie weer wissen.
2) Het wijzigen van de vakdelen
Van de selectie die u onder 1) hebt gemaakt kunt u nu een of meerdere kenmerken van wijzigen. Wijzigingen geeft u aan op een van de volgende tabbladen. U voert gegevens door voor alle kenmerken die aangevinkt zijn. Wanneer u een kenmerk aanvinkt maar geen waarde invult, dan wordt de huidige waarde gewist.
Met de -knop opent u een lijst met geldige opties, met de
-knop kunt u een invoeroptie toevoegen aan de lijst. Kenmerken waar een
-knop achter staat hebben extra opties.
Ieder kenmerk dat u aanvinkt wordt gewijzigd. Daarachter geeft u waar het kenmerk in gewijzigd moet worden. Voor verschillende kenmerktypen zijn er verschillende opties om de waarde van het kenmerk te wijzigen.
Numerieke kenmerken wijzigen
De waarde voor een numeriek kenmerken kunt u vervangen, verhogen of verlagen met een bepaalde waarde door de corresponderende optie aan te vinken. In het invoerveld (in dit voorbeeld Aantal) voert u die waarde in.
Let op! Laat u het wijzigingsveld blanco, dan wordt het kenmerk in de selectie gewist.
Optielijsten groepsgewijs wijzigen
Een kenmerk op basis van een optielijst kan slechts een waarde bevatten. Met de -knop opent u de optielijst waaruit kan kiezen.
Selectieoptielijst groepsgewijs wijzigen
Omdat een kenmerk gebaseerd op een selectieoptielijst meerdere waardes kan omvatten, zijn er twee manieren om het kenmerk te wijzigen. Klik op de -knop om te kiezen of u waardes wilt toevoegen of de huidige waardes wilt overschrijven. Het volgende menu verschijnt:
Met de -knop opent u de lijst van opties voor deze selectieoptielijst. Daaronder geeft u aan of u de gegevens wilt toevoegen of vervangen. Selecteert u geen waarden in de selectieoptielijst dan worden alle waarden voor het kenmerk gewist binnen de hierboven gemaakte selectie.
Sublijsten groepsgewijs wijzigen
Sublijsten bestaan uit een lijst van waarden of samengestelde waarden. U kunt regels toevoegen aan een sublijst of alle regels in de sublijst vervangen met een nieuwe lijst. Heeft u een keuze gemaakt, klik dan op de -knop. Een invoerscherm voor de sublijst wordt geopend. Afhankelijk van de inrichting van de sublijst kan dat invoerscherm er zo uit zien:
Wanneer u een sublijst aanvult of vervangt met de groepsgewijs bewerken functie, is deze lijst altijd leeg. De sublijst kan voor ieder object verschillen, en daarom is er voor gekozen geen informatie te verschaffen over de bestaande sublijsten in de selectie. De wit gekleurde regel is de regel die u geselecteerd heeft.
Om een regel toe te voegen aan de lijst, kiest u [Nieuw], of klikt u op een regel in de lijst. Een nieuwe regel wordt aangegeven met een .
Met de knoppen [Nieuw], [Wijzig] en [Wis] kunt u een lijst van waarden samenstellen. Met [Klaar] slaat u de wijziging op, met [Annuleer] verlaat u het scherm zonder de wijzigingen op te slaan.
Let op! Wanneer u "vervangen" kiest, wordt de informatie die tot dan toe in de selectie aanwezig was in een sublijst gewist.
Wanneer u een waarde uit een selectieoptielijst uit een groep beheerobjecten wilt verwijderen gebruikt u de functie Groepsgewijs opschonen van sublijsten.
Tekstveld wijzigen
Een tekstkenmerk kunt u op twee manieren wijzigen: u kunt de bestaande teksten in een bepaald kenmerk in de selectie vervangen door een andere tekst of u kunt een stuk tekst toevoegen aan alle objecten in de selectie.
Tekstregel wijzigen
Een tekstregel wijzigt u door een nieuwe tekst in te voeren. De oude tekstregel wordt dan overschreven.