Getal

Navigation:  Beheerprogramma > Systeembeheer > Vormgeving bestanden > Toevoegen kenmerken > Kenmerktypen >

Getal

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Het kenmerktype getal voegt een numerieke kenmerk toe aan een invoerscherm. Voorbeelden van numerieke kenmerken zijn: prijs, aantal, of lengte. Wanneer u een tijdstip met het kenmerk wilt aangeven, dan kunt u beter kiezen voor het kenmerktype Jaartal of Datum.

 

In een invoerscherm wordt een numeriek kenmerk weergegeven door een titel, een vooraf bepaald maximaal aantal karakters en eventueel een aantal decimalen. U kunt de invoer van het getal binden aan een minimum en maximum. Daarnaast kan aan dit kenmerktype eventueel een voorvoegsel of een achtervoegsel toegevoegd worden. Het voorvoegsel en achtervoegsel kunnen gebruikt worden om het getal van de correcte eenheid te voorzien.

 

Hoewel u ook met de functie tekstregel een getal kunt toekennen aan een beheerobject, biedt het kenmerktype getal de mogelijkheid te rekenen met de waarde in dit kenmerk.

In de Selectiefunctie kunt u zoeken op elementen met een bepaalde numerieke waarde.

In een rapportage kan, door middel van het tabblad "Totalen", het totaal, het gemiddelde, het minimum en het maximum van een numeriek kenmerk uit een bepaalde subset weergeven worden. Met de rapportageopties Tabel en Tekst kunt u numerieke waarden totaliseren over de hele selectie.

 

Voorbeeld

Om een getal toe te voegen aan gaat u naar: Systeembeheer > Vormgeving bestanden

Vervolgens kiest u het invoerscherm waar u een kenmerk aan wilt toevoegen. Kies [Toevoegen kenmerken] en vervolgens [Getal]

Vervolgens verschijnt onderstaand menu:

Om het kenmerk toe te voegen aan een tabel moet u in ieder geval de bovenste velden Enkelvoud, Meervoud en Afkorting invullen. De afkorting bepaalt hoe het kenmerk verschijnt in het overzicht van kenmerktypen, wat u invult bij enkelvoud hoe het kenmerk verschijnt in het invoerscherm.

 

Lengte invoerveld (inclusief decimalen) bepaalt het aantal cijfers waaruit het getal bestaat.

 

Aantal decimalen bepaalt het aantal decimalen. Wanneer het getal uit een of meer decimalen bestaat, houdt u er dan rekening mee dat ook de komma een positie van het invoerveld inneemt. Voor het getal 1,23 moet het invoerveld dus 4 decimalen lang zijn.

 

Voorvoegsel bepaalt de tekst die voor het getal verschijnt.

 

Achtervoegsel(eenheid) bepaalt de tekst die achter het getal verschijnt. In veel gevallen zal dit de meeteenheid van het getal zijn.

 

Soort numeriek wanneer u van dit kenmerk een 'rekeneenheid' maakt, kunt u dit kenmerk gebruiken in de planning. U kunt bij werkzaamheden aangeven dat met de omvang van dit kenmerk gerekend wordt. Wanneer u kiest voor valuta, zal op het invoerscherm automatisch de tekst "euro" achter het invoerveld worden geplaatst.

 

Verplicht invullen wanneer deze optie is aangevinkt is de gebruiker verplicht het kenmerk in te vullen. Het invoerscherm zal weigeren de data op te slaan wanneer het kenmerk nog niet is ingevuld.

 

Beginwaarde hier kunt u een waarde invullen die standaard in het invoerveld ingevuld wordt. De beginwaarde kan door de gebruiker nog veranderd worden bij het invullen van het invoerscherm.

 

Voorwaarden bij invoer hier bepaalt u aan welke voorwaarden het getal moet voldoen. Wanneer u op de -knop drukt verschijnt onderstaand menu:

Hier kunt u aangeven of het getal groter of kleiner moet zijn dan een bepaalde waarde of tussen bepaalde waarden in moet liggen.

 

Toelichting bij invoer

Hier kunt u een tekst invullen die in het invoerscherm zichtbaar zal zijn wanneer u op de -knop klikt in het invoerscherm.

Ook is het mogelijk om een pdf met uitleg toe te voegen. De pdf moet wel eerst aangeleverd worden, inclusief vermelding welke dataset en kenmerk waaraan ze gekoppeld moeten worden. Voordelen van pdf zijn toelichting met foto's en bijvoorbeeld dat de toelichting geopend kan blijven tijdens het invoeren (dit is met de teksttoelichtingen niet mogelijk).

 

Let op! Deze pdf komt dan in plaats van de tekstinvoer (vorige veld), dit kan niet allebei.

 

Plaats kenmerk na bepaalt na welk kenmerk dit kenmerk zal verschijnen in het invoerscherm.

 

Rapportopties kenmerk deze opties bepalen of het kenmerk mag worden meegenomen in selectiedefinities, rapporten, totaalrapporten en rapportordeningen.

 

Kenmerk opnemen in rapporten bepaalt of het kenmerk verschijnt in de lijst van kenmerken voor rapportage.

 

Selectiecriterium bepaalt of het kenmerk als keuzeoptie verschijnt in selectievensters.

 

Totaliseren maakt het mogelijk met het betreffende kenmerk in de rapportage te rekenen met het betreffende kenmerk. Met deze optie aangevinkt verschijnt het kenmerk op het tabblad "Totalen" de mogelijkheid om percentages, totalen, minimum, maximum en gemiddelde van een selectie te berekenen.

 

Groepering totaalrapporten bepaalt of een totaalrapport geordend kan worden op dit kenmerk.

 

Ordening tabel-/tekstrapporten bepaalt of een rapport geordend kan worden op dit kenmerk.

 

Let op! Het wordt ten sterkste afgeraden om het &-teken te gebruiken in de vormgeving van een kenmerk.